A szfinx macskákról

A SZFINX

szfinksz_cicamontage

A szfinx, avagy kanadai szőrtelen macska a házi macska egyik ritka fajtája, amely természetes mutáció révén csak egy nagyon vékony, pehelyszerű szőrtakaróval rendelkezik. Már az ókor óta léteznek szőrtelen macskákról szóló beszámolók, szobrokon láthatjuk légies, karcsú alakjukat. A szőrtelen macskák létéről tanúskodó első fényképes bizonyíték 1902-ből, Mexikóból került elő.

szfinx-macskak-szfinx-cicusok

A szfinxek társaikhoz és gazdáikhoz egyaránt nagyon ragaszkodnak, éberek, játékosak, néha tolakodók, de ugyanakkor meglehetősen intelligensek is. Furcsa, átható tekintetük, ráncos testük miatt, sokan vadnak, gonosznak gondolnák őket, de biztos vagyok benne, hogy, akinek ilyen cicája van, feltétlenül szereti. Arisztokratikus külseje, fajtájának ritkasága, igazi kinccsé emeli őt a gazdik szemében.

sphynx_cicák

A szfinx cicát Rachel (“Frends” – Jóbarátok sorozat) macskája néven ismerte meg a nagyközönség, ott különleges kinézete inkább humorforrás volt. Rachel beleszeret a kopasz cicusba, de sajnos nem tud róla gondoskodni, így visszaadja eredeti gazdájának.

nyirseghir-szfinx-01-650

Nagy előnye ennek a macskafajtának, hogy némelyik vérvonal hordozza azt a gént, amelytől hipoallergénné válik, azaz nem irritálja a macskaszőrre allergiásokat sem!