Az arany ötvözetei

A legtöbb ember az arany hallatán egy finom, sárgás fényű fémre gondol először. Valóban, ennek a fémnek a semmivel sem összehasonlítható arany árnyalata évszázadokon keresztül vonzerejének egy részét adta. Azonban az arany széles spektrumú színskálával rendelkezik. Az árnyalat aszerint változik, hogy az aranyat milyen fémekkel ötvözik. A főbb árnyalatok a következők:

 

Sárga arany – Az arany természetes árnyalatában. Az ékszerekben legáltalánosabban felhasznált színárnyalat. Az ékszerhez használt sárga aranyat általában rézzel és ezüsttel ötvözik, ami keményebbé teszi a fémet. Meleg ragyogása szinte minden öltözékhez jól megy, bármilyen bőrszínhez, és bármilyen drágakővel mutatós. Hogy mennyire sárga, függ az aranytartalmától. Általában a 14 Karátos arany világosabb sárgább színű, a 18 Karátos mélyebb árnyalatú.

Fehér arany – A fehér arany az utóbbi években nagyon divatos lett, mint hogy sok vásárló választja a hűvös fehér külsőt a klasszikus sárga arannyal szemben. A sárga arany ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér, csupán más ötvöző anyagokkal van keverve a fehér szín elérése érdekében. Általában nikkelt vagy palládium ötvözetet (Magyarországon azonban csak nikkelt, mert a palládiumot a magyar fémjelzési rendelet nem engedélyezi), cinket és rezet adnak hozzá. Létezik egy galvanizáló eljárás, az ún. ródiumozás, amivel időnként be szokták vonni egy vékony rétegben a fémet, hogy még gyönyörűbb, világosabb fehér színt kapjanak. A ródium a platina fémek közé tartozik, kemény és kopásálló réteget képez a fémen, és foglalat esetében ragyogó fehér fényével a legoptimálisabban veri vissza a belefoglalt gyémánt színét.

Vörös arany – Ha a sárga aranyat csak rézzel ötvözik, egy rózsaszínes, vöröses árnyalatot kap az arany, ami lágy hatást kölcsönöz a bőrnek

Zöld arany – Ennek az árnyalatnak az eléréséhez a sárga aranyhoz ezüst, réz és cink ötvözetet kevernek.

 

Ha valaki szeretné megőrizni a sárga arany klasszikus megjelenését, de ugyanakkor kicsit modernebb változatra vágyik, jó megoldást kínál erre a kétszínű ötvözetből készített gyűrű, aminél fehér és sárga arany ötvözet keveredik ugyanazon a darabon belül.

Egy még eredetibb megjelenés érdekében néhányan három színű arany ötvözetet választanak, leggyakrabban sárga, vörös és fehér arany kombinációjából. Szép példa erre a Cartier cég által megalkotott ‘Trinity’ gyűrű.