nyugat_p_fülcsi

NOA-NYUGATPLUSZ ékszersorozat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Van egy kis bolt a budapesti Hársfa utcában (nem messze a „Nyugatos” New York kávéháztól), ahol különleges ékszerekhez lehet hozzájutni. Ezek olyan ékszerek, amiket a betűk szerelmesei készítettek, a betűk szerelmeseinek.

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA

A betű, mint önálló díszítőelem koncepciója, már az ókori keleti kalligrafikus festményeken is megjelenik, és egészen a XIX-XX.-századi plakát művészek konceptuális tipográfiájáig húzódik  A Nyugat Plusz ihlette ékszerek, vitage stílusban emlékeznek a NYUGAT nagy nemzedékére. Hanga Ágnes betűs, feliratos ékszerei (made of love -hanga), és a Nyugat Plusz irodalmi folyóirat inspirációja egy egészen új ékszer sorozatot hozott létre, a Nyugat Plusz feliratú ékszereket (NOA-NYUGATPLUSZ ékszersorozat).

nyugat_p_kulcsos_nyaki2

Már azt hihettük, a nagy digitális paradigmaváltás megszünteti, és háttérbe szorítja az írásbeliséget, de nem így történt. A kommunikáció nagy része írásban zajlik a web2 felületén, bár a színvonal vitatható, a kommunikáció formája már nem: a post-ok, bejegyzések, kommentek, írásos beszélgetések –chatek, mind-mind a leírt (beírt) betűk formájában valósulnak meg. Bár, egyre nagyobb teret hódít meg a virtuális felületen a videó megosztás, és a fotók áradatának sosincs vége, a szöveg azért még tartja magát. A vizualitás mindennél fontosabb lett a XXI. századi ember számára, ehhez a gondolatsorhoz kapcsolódik, a szöveg betűkre bontása (lerontása), és a betűk vizuális elemként való felhasználása.

nyugat_p_mandzsetta1nyugat_plusz_gy2

A digitális forradalom még egy hatással járt: a könyvnek, a kinyomtatott, kézbe vehető, friss tinta illatú könyvnek újra értéke van. A nyomtatás folyamata, a nyomtatógép, a papír, és a festékanyag ma már szinte mindenki számára elérhető, és közhelyszerű a web felhasználásának demokratizmusa, de a könyvek mégsem ettől lesznek számunkra értékesek…

MINOLTA DIGITAL CAMERA