Szami a csodálatos beagle

Szamóca egy 7 éves beagle kutyus és Noa a gazdája. A beagle kutyák nem az egyszerűen nevelhetőek, de elbűvölő ábrázatuk és kedves természetük népszerűvé tették a fajtát, az egész világon. Aki beagle kutya tartására adja a fejét, annak számolnia kell a fajta stílusával, jellemzőivel. Minden kutyus önálló személyiség, de általánosságban elmondható, hogy a beagle kutyák tanulékonyak, család-barátok, de rendkívül erős akarattal és nagyon nagy mozgásigénnyel rendelkeznek. Középtermetű kutyaként, meglepően erősek, és napi minimum 2 óra sétáltatást igényelnek. Nem szerencsés, olyan gazdinak beagle-t választani, aki nem tudja kimozgatni a kutyáját. Nem megfelelő nevelés mellett a beagle, szökdösős, lopkodós, mogorva és kedvetlen kutyává válik. A beagle nagyon szeret enni, viszont hízásra hajlamos, főleg ha nem tudjuk eleget sétáltatni, futtatni, így aranyos kinézete mellett/ellenére mindig mérlegeljük, hogy tudunk e megfelelő mennyiségű időt szánni a nevelésére!

_MG_9967

A beagle zömök termetű, erőteljes felépítésű kutya. A hátvonala egyenes; farka magasan tűzött, s az állat felemelve, kissé begörbítve tartja, de soha nem emeli a háta fölé. A farok vaskos, és nem lehet túl hosszú. Mellkasa a könyöke alá ér, íves bordái erősen hátrahúzottak. Lágyéka erős és rövid, a hasa nem túlzottan felhúzott. Vállai ferde állásúak. Az erős könyökök sem befelé, sem kifelé nem fordulnak, s a váll magasságának nagyjából a felénél vannak. Mellső lábai egyenesek, csontjai teljes hosszúságukban hengeresek. Csánkja erősen ívelt. A beagle mancsai erősek és zártak, szépen ívelt lábujjakkal és rövid karmokkal; a „nyúlláb” nem megengedett. Nyaka enyhén ívelt, lebernyeg alig látható rajta.

Feje: A fej viszonylag hosszú és erőteljes, anélkül, hogy elnagyoltnak látszana. Ráncok nincsenek rajta. A stop erőteljes. Az enyhén boltozatos koponya viszonylag széles, a tarkónyúlvány meglehetősen kicsi. Az arcorri rész nem csőrszerű; az orrtükör széles, az orrlyukak tágak. Lekerekített végű, alacsonyan tűzött fülei csaknem az orráig érnek, s elegánsan lógnak a pofa mellett. Szemei eléggé nagyok, de nem kidülledők; mélyen, egymástól távol ülők. A beagle harapása ollószerű.

Marmagassága: A minimális marmagasság 32 cm, a maximális marmagasság pedig 41 cm.

Marmagasság minimum: 32

Marmagasság maximum: 41

Testtömege: A beagle súlya 10-18 kg.

Szőrzete: Az időjárásnak ellenálló szőrzet rövid és sűrű.

Színei: Ennél a fajtánál a májszín kivételével bármely kopószín megengedett. A szegycsont csúcsának mindig fehérnek kell lennie. Leggyakoribbak a trikolór színezetű, azaz háromszínű egyedek. A szemek sötét- vagy mogyoróbarnák.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év