A gyémánt

 

A világ leghíresebb gyémántjai – mint a dél-Afrika Csillaga, és a Hope-gyémánt – platina foglalatban vannak rögzítve. A platina nem tartalmaz sárga színárnyalatot vagy ötvözetet, amivel befolyásolná a gyémánt színét.

A gyémántot az úgynevezett “4 C” alapján minõsítik.

Az elsõ “c” a colour, azaz a kõ színe,
A második “c” a clarity, a kõ tisztasági foka,
A harmadik “c” a cut, azaz a kõ csiszolása, polírozása és annak a minõsége,
A negyedik “c” a carat, azaz a kõ súlya.

A kerekre csiszolt, úgynevezett briliáns csiszolási forma nyújtja a maximális csillogást és szikrázást, ezért ez a legoptimálisabb csiszolás, de léteznek még más, fantázia csiszolások, amik ugyancsak szép esztétikai élményt nyújtanak, és egyben különlegessé is varázsolhatják az ékszert.

A gyémánt tisztasága azt mutatja, hogy egy kristály színe mennyire egyenletes eloszlású, átlátszóságát csökkentik-e zárványok vagy sem.

A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, azt zárványnak neveznek. A zárványok a drágakövek minőségét rontják, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is. Az értékcsökkentő hatás elhelyezkedésüktől, méretüktől és intenzitásuktól függ. Leggyakoribb zárvány a grafit.

Az érdeklődők többsége számára nem egyértelmű, mitől függ a gyémántok ára, illetve árfolyama. A gyémánt mint pénzhelyettesítő eszköz esetében valóban az árfolyam a helyes szó. A legjobb válasz arra a kérdésre, hogy mitől függ egy gyémánt ára, ugyanaz, mint arra a kérdésre, mitől függ egy ingatlan ára. Az ingatlan-szakértő is csak bizonyos paraméterek birtokában tud ajánlatot tenni, például: elhelyezkedés, méret, jelleg stb. A gyémántok árának meghatározásakor ugyanilyen egyértelmű paraméterek állnak rendelkezésre.

A 4C’
Egy gyémánt szépsége, egyedisége és ára a 4C’-nek nevezett négy karakter együttes összhangjától függ. Csiszolási forma, tisztaság, karátsúly és szín paraméterek alkotják a csiszolt gyémánt nemzetközileg elfogadott értékelési módszerét. Azok a gyémántok, amelyek 4C’ paraméterei magasabb besorolású kombinációval rendelkeznek, jóval ritkábban fordulnak elő, ezért természetesen az értékük is nagyobb. A gyémánt értékének tekintetében a négy “C” egyike sem domináns, és fontos megemlíteni, hogy az idő múlásával egyik “C” sem veszít jelentőségéből.

“C”Karát
A gyémánt súlyát határozza meg. Gyakran és hibásan a gyémánt méretére alkalmazzák, valójában súly-mértékegység. Egy karát 200 milligrammal egyenlő. Egy karátot “100 pont” részre is szokás felosztani, így téve könnyebben kézzelfoghatóvá. Azaz a 0,75 ct gyémánt megegyezik egy 75 pontossal, vagy egy 3/4 karátossal. Az egykarátos gyémánt ára pontosan megegyezik két fél karátos árával, gondolnánk. De nem! A nagyobb karátú gyémántok előfordulása sokkal ritkább kisebb társaikkal ellentétben, amelyek szintén nagyon ritkák. Az egykarátos gyémánt ára több, mint a két félkarátosé, ha a csiszolásuk, tisztaságuk és színük változatlan. A gyémánt foglaláskor nagyobbnak (vagy kisebbnek) tűnhet az eredeti súlyánál.

“C”Tisztaság

A gyémántban előforduló gyémánt-ikerkristályok jelenlétére utal. A zárványok természetes azonosítói az ásványoknak, a gyémántok esetében is a természetes kialakulás nyomait őrzik. A zárványok lehetnek apró, eltérő színű kristályok, felhők, folyamszerű vagy lebegő vonulatok. A zárványok jelenlétét nagyító lupé segítségével lehet észrevenni. Ez az eszköz tízszeres nagyításban teszi láthatóvá a vizsgált gyémántot. A zárványok elhelyezkedése a gyémánt értékét befolyásoló tényező. A természetben nagyon kisszámú tökéletesen tiszta (flawless) gyémánt fordul elő, így ezek a drágakövek rendkívül értékesek. A csiszolt gyémánton belüli zárványok előfordulásának táblázatba foglalását a GIA (American Gemological Institute) készítette el, ami a világ minden táján elismert rendszerezés.
A GIA skála a tízszeres nagyítás segítségével a láthatóság alapján, az IF (flawless) tökéletesen zárványmentestől az I3( included) szabad szemmel láthatóan zárványosig tart. Bizonyos zárványok csak csekély mértékben csökkentik a gyémánt szépségét, szerencsés elhelyezkedésük miatt sokszor láthatatlanná válnak a drágakő ékszerbe foglalásakor. Egy, a gyémánt közepén vagy magasan elhelyezkedő zárvány nagymértékben ronthatja a kő fényvisszaverő képességét, kevésbé csillogóvá, élettelenné téve azt. Minél nagyobb a gyémánt tisztasága, annál briliánsabb a tüze, az értéke pedig a ritkaságával arányosan magas.

“C”Szín

A gyémánt színtelenségére utaló meghatározás. A fehér gyémántok árnyalatai a jeges téli fehértől a meleg nyári fehérig terjednek. A gyémántok színárnyalatait a GIA által szerkesztett, nemzetközileg elismert színskála alapján állapítják meg egységesen. A skála a D jelűnél (színtelen) kezdődik és az abc-sorrendben a Z (világosbarna) betűig tart. A melegebb tónusú, K-Z közötti betűjelű gyémántok inkább sárgaarany foglalatban érvényesülnek. A hidegebb fehér tónusú D-J között elhelyezkedő betűjelű gyémántok a fehérarany vagy platina foglalatban a legtüzesebbek. A gyémánt színének meghatározásához speciális fényforrásra van szükség. A D-színű színtelen kövek rendkívül ritkák, ebből eredően ezek a legértékesebbek, ennek ellenére nem a legkeresettebbek, mert a választott szín nagyban függ az egyéni ízléstől.

“C”Csiszolat

A csiszolt gyémánt arányait határozza meg. Kizárólag ez a “C” múlik az emberi szaktudáson. A csiszolt gyémánt pontos alakja tudományos számítások eredménye. A kitűnő csiszolás eredményeként a kőbe érkező fénysugár a tükörként funkcionáló határoló síkokról – fazetták – többszörözve verődik vissza, így biztosítva az áhított, tüzesen briliáns csillogást. A csiszolás megelőzően több szempont figyelembevételével dönt a mester egy adott kő megmunkálásáról, aminek eredményeként eltérhet az ideális geometriai arányoktól. A túlzottan lapos vagy magas kövek, amelyek arányai nagyobb mértékben térnek el, általában fénytelenek és nagyságukellenére élettelennek tűnnek.

Ideális alak, Mély, Lapos, Túl mély, Túl lapos

A csiszolat “C” nevezi meg a kő alakját. A csiszolt gyémánt lehet kerek-briliáns, négyzet-princess, téglalap, csepp, ovális, szívecske stb. alakú. A briliáns csiszolás kerek formájának köszönhetően a legelőnyösebben, szinte teljes mértékben veri vissza a beérkező fénysugarakat. A kerek briliánstól eltérő összes többi csiszolatokat szokás “fancy” alakúaknak hívni.


…és mennyiért?
Természetes vágy, hogy amint elérkezik a gyémánt-ajándékozás gondolata, legbensőbb érzelmeink kifejezéséül, az elérhető legcsodálatosabb drágakövet választanánk.
A briliánsok sokféleségének eredményeként elérhetőségük is igen széles körű, azaz biztosan létezik bármely vásárlói igényt kielégítő lehetőség. Ha eljegyzési gyűrűbe kíván briliánst választani, kövesse az arányaiban szokványos, kéthavi fizetésének megfelelő összegért történő vásárlást. Amennyiben úgy érzi, hogy a legmélyebb érzelmeit méltóképpen szeretné kifejezni, ajándékozzon eljegyzésre olyan értékű briliánst, mely méltón jelképezi a közös jövőt!